Centrul National de Informare și Promovare Turistică TISMANA

Muzee şi monumente istorice

muzee si monumente istorice

Muzee și monumente istorice în Tismana:

  • Muzeul Costumului Popular Gorjenesc Tismana – a fost deschis la 10 iunie 2007, fiind primul muzeu al costumului popular gorjenesc din istoria judeţului, având piese unicat costume populare din secolul al XIX-lea.        

Muzeul Costumului Popular Gorjenesc Tismana este singurul muzeu al portului popular gorjenesc, fiind redeschis după ce clădirea a fost reabilitată. Programul de vizitare este:

-Luni-Vineri: 08:00-16:00

-Sâmbătă-Duminică: 09:00-17:00

  •  Muzeul Tezaurului BNR – de la Mănăstirea Tismana. Este amenajat într-o peșteră din apropierea mănăstirii.  În cadrul muzeului este  prezentată pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns la Tismana, în perioada 1944-1947. Prezentarea este într-o formă atractivă și bogat ilustrată, conținând informații păstrate în documente din arhiva BNR, documente inedite în cea mai mare parte. De asemenea, în cadrul discursului muzeal, sunt prezentate eforturilor Băncii Naționale de a păstra în siguranță Tezaurul. Aceste efosrturi sunt împletite cu destinele individuale ale funcționarilor bancari participanți la operațiune și cu episoade din viața cotidiană de la Tismana.

Programul de vizitare este:

Luni-Duminică: 08:00-17:00.

Nu se percepe taxă de vizitare.

  •  Mănăstirea Tismana.  Este considerată cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, protector și promotor al valorilor ortodoxiei timp de mai bine de 600 de ani.

Program de vizitare: zilnic, între orele 08-20. Nu se percep taxe de vizitare ale așezământului. 

Site-ul official al mănăstirii: www.manastirea-tismana.ro

  • Monumentul Eroilor din centrul Tismanei a fost sfinţit în August 2002 și este închinat în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale și războiul de independență.
  • Monumentul căpitanului Ioan Neferescu şi fântâna din dealul Nereaz. Monumentul „Căpitanului Ioan Neferescu” a fost construit Dealul Nereaz din satul Gornovița – în anul 1980, în onoarea căpitanului Ioan Neferescu. Este distins cu ordinele „Mihai Viteazul” și „Legiunea de onoare a Franței” în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz din primul război mondial. Căpitanul Ioan Neferescu a luptat alături de sublocotenent Ecaterina Teodoroiu pentru a ține piept dușmanului în luptele de la Jiu. Tunurile capturate de cpt. Ioan Neferescu pot fi văzute și astăzi străjuind Podul Jiului de la intrarea în Târgu Jiu dinspre localitatea Motru.

Related Images:

Etichetat cu: , , , , , , , , , ,