Centrul National de Informare și Promovare Turistică TISMANA

Evenimente culturale

Festivalul cântecului, dansului şi portului gorjenesc

15 August – Festivalul cântecului, dansului şi portului gorjenesc

Evenimente culturale, datini şi obiceiuri din Tismana

  • 25 Mai – Festivalul de Muzică Lăutărească Tradițională „Geagu Cătăroiu” – Festivalul urmărește identificarea tarafurilor lăutărești și reînvierea muzicii tradiționale cântate de acestea. Festivalul de anul acesta (n.r. – 2018) – aflat la ediția a II-a, a fost ținut în ziua de Înălțarea Domnului, aceasta fiind și data de organizare a festivalului, locul desfășurării acestuia fiind Casa de Cultura ,,George Coșbuc” din Tismana. 
  • 15 august Festivalul cântecului, dansului și portului popular datează din anul 1966. Este organizat la marginea pădurii Șarșori, pe DJ672 (Tismana – Gornovița – Topești – Boroșteni – Peștișani), într-o poiană situată între pădurea Șarșori și satul Gornovița. În fiecare an sunt invitate ansambluri și interpreți de muzică populară, acesta fiind principalul punct de atracție al evenimentului. Însă aici puteți găsi și produse de artizanat (ceramică, produse din lemn) și multe altele, toate venind să completeze atmosfera „bâlciului de Sfânta Mărie”, așa cum este recunoscut evenimentul pe plan local.
  • Festivalul castanului (Organizat în jurul datei de 10 oct.) – dedicat proiectului de salvare a pădurilor de castan comestibil.â
  •  25 MartieTârgul de primăvară “Buna vestire“ sau BÂLCIUL Blagoveşteniei, pentru seminţe, oale, ulcele şi străchini. Se organizează şi „Sărbătoarea păstrăvului”.
  • 30 Noiembrie – Bâlciul “Sf. ap. Andrei“ – Pocruia, Bâlci de toamnă pentru vase, putini, butoaie, oale etc. Aici puteți întâlni câțiva artizani ai sculpturii și prelucrării lemnului, o meserie-artă ai cărui exponenți sunt din ce în ce mai puțini.
  • Festivalul răciturilor (Organizat de ANTREC Gorj, de obicei pe Valea Tismenii, la Vila Ursu – Tismana) – Participanţi: pensiuni turistice, restaurante, asociaţii de crescători de animale, publicul larg.